“Prevenció i detecció a peu de carrer”

A finals de 2012 es va posar en marxa l’acció “Establiment amb tracte” en el marc de la campanya “Tracta’m bé” amb la qual es feia una crida a la col·laboració del petit comerç per detectar situacions de risc.

Aquesta acció de la campanya “Tracta’m bé” parteix del plantejament que el comerç sempre ha estat un potent agent social, que crea dinàmiques molt properes i quotidianes amb la clientela. Des dels Serveis Socials Bàsics es va considerar interessant vincular-lo a aquest programa de prevenció, atès que un volum notable de persones que compren a les botigues de proximitat són gent gran.

Així des de la campanya es creà el distintiu “Establiment amb tracte”, una marca que, per mitjà d’un adhesiu situat a la porta o en algun altre indret visible del local, indicarà que la persona que n’és propietària està conscienciada sobre la necessitat de prevenir aquest tipus de problemàtiques. Es demana als comerços que s’hi adhereixin que en cas d’observar alguna situació sospitosa contactin amb els serveis pertinents.

Les situacions que d’una manera més freqüent poden detectar des dels establiments són; absència d’alguna persona gran habitual al comerç, dificultats econòmiques, deteriorament físic, pèrdua de memòria, estrès del cuidador/a, etc.  Es tracta de situacions que amb una detecció a temps poden permetre una intervenció que eviti problemàtiques més greus.

 

Més de 300 establiments adherits  
S’han adherit a aquesta iniciativa més de 300 establiments de la comarca entre els quals destaquen forns de pa, perruqueries i barberies, botigues de queviures,  llibreries i quioscos i bars i restaurants.  La iniciativa ha permès detectar situacions vinculades amb la pèrdua de facultats, aïllament o abusos econòmics entre d’altres.

Funcionament 

L’adhesió dels establiments s’ha realtizat porta a porta.  Cadascun d’ells ha signat un acord d’adhesió a la campanya i ha rebut un llistat amb els indicadors de risc que poden detectar i una targeta amb els telèfons i els contacte de les treballadores socials per poder avisar en cas de detectar alguna situació de risc.

Document d’adhesió Establiment amb tracte

Indicadors de risc per als comerços

 

 

Reportatge

A partir del minut 14 podeu veure la notícia de l’acció “Establiment amb tracte” al Solsonès